Memori Kota London

Carousel di luar Natural History Museum

pemandangan di luar Natural History Museum

di Buckingham Palace

Big Ben & Palace of Westminster

 

 

Lampu hiasan Krismas

 

window shopping

London Eye dibelakang

Tapestry di Victoria & Albert Museum

 

Natural History Museum

Ada satu kepuasan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata, ketika aku berjalan sendirian di kota London. Dalam hujan renyai dan suhu tidak menentu musim sejuk, aku gagahi langkah dari stesen kereta api ke satu stesen lain. Aku tidak tahu di mana keberanian itu datang, namun aku pernah melakukan perkara ini di Stuttgart, Jerman dan Paris. Secara jujurnya, kembara sendiri banyak membuat aku berfikir mengenai apa yang aku mahukan dalam hidup. Kebebasan. Kebebasan melakukan apa yang aku rasakan perlu, membuat keputusan dari gerak hati yang aku tahu lebih baik daripada perancangan sebenar.

Most of the time, aku merasakan tiada apa yang menarik di Miri. Peluang untuk berkembang sukar. Kadang-kadang aku membayangkan suatu hari nanti, apabila anak-anak dah besar, aku akan meninggalkan Miri, hidup di satu negara. Perancis, Kanada, New Zealand, London, Norway atau Jepun? Di kaki gunung, ada tasik, empat musim, udara segar, tidak apa tiada pembangunan, yang penting udara bersih dan pemandangan alam semula jadi yang indah.

Bukan tidak menghargai kehidupan sekarang, cuma aku merasakan banyak potensi dalam diri tidak dikembangkan. Mengembara adalah penawar jiwa, penghibur hati. Aku berharap dapat mengembara lebih banyak supaya aku lebih kenal diriku sendiri. Masa bersendirian dan berjauhan banyak memberi kenikmatan yang sebenar.

Kembara di London, impian ku sejak berpuluh tahun yang lalu. Kalaulah aku ke London selepas tamat pengajian dulu, mungkin aku tiada di Miri. Namun, masa itu tiada pendedahan, tiada peluang. Habis universiti terus kahwin. Sepatutnya habis belajar kerja dan mengembara. Berkahwin tidak penting, terutama bila pasangan bukan jenis yang suka mengembara. Fikirkan.

Di London, aku tidak banyak membeli-belah, kerana aku lebih suka shopping online dari rumahku di Miri. Masa yang begitu singkat, aku sempat melawat Victoria & Albert Museum, Natural History Museum, Imperial Collage selain Buckingham Palace, London Eye, River Thames, Tower Bridge dan Harrods. Aku menghabiskan seharian suntuk di kedua-dua tempat, Victoria & Albert Museum dan Natural History Museum, kerana bagiku sukar untuk mendapat peluang untuk melihat sendiri tempat ini. Shopping bila-bila masa pun boleh.

Kembara di London ini juga kukira satu rezeki dan miracle yang tidak terduga. Apa tidaknya, sejak kecil aku mengimpikan untuk datang ke sini, justeru apa bila peluang itu datang, aku terima dengan hati yang penuh gembira dan bersyukur. Aku akan mengingati dan menghargai setiap saat kenangan itu sepanjang hayat. Akhir kata, nothing is impossible!

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.